ÜCRETSİZ FİRMA KAYDI | GİRİŞ YAP
Blog Yazarı Nasıl Olunur? 2021

Blog Yazarı Nasıl Olunur? 2021

İnternet hayatımıza girdikten sonra, gitgide yaygınlaşmış ve çok önemli bir araç haline gelmiştir. Birçok yeni terim ve iş alanları ortaya çıkmıştır. 1970’lerde ilk e-maillerin atılmaya başlamasından sonra, 1980’li yıllarda yavaş yavaş ilk domainler kurulmaya başlamış ve günümüzde sayamayacağımız kadar internet sitesini ve bilgi içeriğini barındıran sonsuz bir deryaya dönmüştür. 2000 yılından sonra yaygınlaşmaya başlayan blog siteleri de bunlardan bir tanesidir. Bu yazımızda sizlere blog yazarı ne anlama gelmektedir, blog yazarının sorumlulukları nelerdir, başarılı bir blog yazarı nasıl olunur? Gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız. Bir önceki yazımızda internetten para kazanma yöntemlerine değinmiştik buradaki linkten ilgili maklemizi inceleyebilirsiniz.

Bloggerlık Nedir?

Blog sayfalarında okuyucuları için keyifli bir anlatımla bilgi içerikli yazılar yazan, yayımlayan internet kullanıcılarına blogger denmektedir. Blog yazıları her konuda olabilir. İnternete ulaşma imkânı olan herkes rahatlıkla bir blog sitesi açabilir ve yazmaya başlayabilir. Bunun için bir eğitim almasına gerek yoktur. Ancak; blog yazarlığı sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Üstünde epey bir kafa yormak ve çalışmak gerekir.

Blog Nasıl Kurulur?

Bu konuda hizmet veren birçok platform bulunmaktadır. Verilerin hizmetlerin bir kısmı ücretsiz iken daha profesyonel ve detaylı ürünler sunulan hizmetler ücretli olmaktadır. Wordpress, Tumblr, Blogspot bu hizmeti veren platformlara örnek olarak sayılabilir. Ücretsiz bir blog sitesi kurmak için öncelikle firmaların sitelerine üyelik kaydı yaptırmanız gerekmektedir. Daha sonrasında blog sitesinize uygun bir domain (alan adı) almalısınız. Devamında blog sağlayıcı sitesinden üyeliğinize giriş yapıp, karşınıza çıkan temalardan bloğunuza uygun birini seçerek işleminizi tamamlayabilirsiniz. Bu aşamadan sonra artık bloğunuz için yazılar yazmaya başlayabilirsiniz.

Sorumlu Bir Blog Yazarının Uygulaması Gereken Altın Kurallar Nelerdir?

Blog yazarını başarıya götürecek, uygulaması gereken altın kuralları şu şekilde sıralayabiliriz:

• Birçok konu hakkında doğru ve iyi derecede bilgi sahibi olması gerekir. Kullanıcılarına doğru ve detaylı olarak bilgi aktarmalıdır.

• Türkçe dil bilgisi iyi derecede olmalı, yazılarını akıcı ve keyifli bir şekilde kullanıcılarına aktarmalıdır. Yazılar okurları sıkacak tarzda olmamalıdır.

• Yazılarını görsellerle desteklemelidir.

• Yazılarının amaçladığı kişilere ulaşması için, konuya uygun, doğru bir başlık ve etiketler seçmelidir.

• Daha çok kişiye ulaşabilmek için sosyal medyayı (Facebook, Twitter gibi) etkin ve iyi bir şekilde kullanmalıdır.

• Yazılar SEO kurallarına uygun bir şekilde yazılmalıdır.

• Sitenin takipçi sayısını artırmak için düzenli olarak içerik girmelidir.

• Söz uçar, yazı kalır düşüncesini benimsemelidir. Her yazı özenle ve bilginin kıymeti bilerek yazılmalıdır

• Yazılan konulara tamamen odaklanmalıdır. Konuların dışına çıkmak, başka yerlere sapmak yazılan yazıya zarar getirecektir.

Blog Yazarlığı Konusunda Eğitim Alabileceğim Yerler Var Mıdır?
Blog yazarlığı konusunda eğitim alabileceğiniz yerler arasında İstanbul İşletme Enstitüsü söylenebilir. Bu enstitüden “Online Eğitimler” kapsamında alabileceğiniz Blog Yazarlığı Eğitim programı bulunmaktadır. Alacağınız bu eğitim sayesinde blog yazarlığı konusunda kendinizi bir kademe öteye taşıyabilirsiniz.

Blog Yazarlığının Maddi Getirisi Var mıdır?

Blog yazarlığından para kazanılabilir mi? Sorusuna evet cevabı verilebilir. Bu size ve performansınıza bağlıdır. Yukarda saydığımız kuralları düzgün bir şekilde yerine getiriyorsanız, azim ve disiplinle işinizi sürdürüyorsanız para kazanmaya başlayacağınız günler yakındır. Blog yazarlığı sabır gerektiren bir meslektir. Başlangıçlar her zaman zordur. İlk dönemlerde blog sitenize belki hiç kimse uğramayacak. Ama bu sizi yıldırmamalı, moralinizi bozmamalısınız. Kurallara sadık kalarak, disiplinli bir şekilde çalışmaya devam etmelisiniz. Yukarıda bahsedilen tüm kural ve içeriklere uyulduğu takdirde blog yazarı olunabilmektir.