ÜCRETSİZ FİRMA KAYDI | GİRİŞ YAP
Elon Musk Kimdir? Neler Yaptı?

Elon Musk Kimdir? Neler Yaptı?

Elon Musk Kimdir, Elon Musk 28 Haziran 1971 yılında Pretoria, Güney Afrika kıtasında doğmuştur. Annesi Maye Musk ve babası Errol Musk’dır. Anne ve babası 1980 yılında boşanmıştır. Annesi Maye Musk model ve diyetisyendir. Babası ise elektromekanik mühendisidir. Boşanma olduktan sonra Elon Musk babası ile birlikte yaşamaya başlamıştır.Yıllar sonra dünyanın en iyi para kazanma ustası olacak olan Elon Musk bilgisayar ve teknolojik olan ilgisini o günlerde kazanmıştır. Parayı Koklayan Adam olarak da belli bir kitle tarafından kabul edilmiştir.

Küçük yaşta kendi kendine yazılım kodlamayı öğrenmiştir. Daha sonra 12 yaşında bir uzay oyunu tasarlayarak onu iyi bir fiyata satmıştır. Kendisi mühendis, hayırsever, endüstriyel tasarımcı ve Amerikalı bir girişimcidir. Ekonomi ve fizik alanlarında lisans eğitimi almıştır. Fakat akademik kariyer yerine iş hayatına atılmayı seçerek girişimci olmuştur. Hem Kanada vatandaşlığı hem de birleşik devletler vatandaşlığı bulunmaktadır. Fakat şu an Birleşik Devletlerde yaşamaktadır.

Elon Musk’ın Kariyeri

Lisans eğitimini tamamladıktan sonra Elon Musk geleceği olan 3 alana yönelmiştir. Bu alanlar uzay, temiz enerji ve İnternet'tir. Elon Musk’ın en büyük girişimi SpaceX ve Tesla'dır. Bu girişimler ile dünyada büyük ses getirmiştir. İlk girişimi ise kardeşi ile kurduğu web yazılım şirketi Zip2’dir. Elon Musk daha sonra birçok alanda yatırımlar yapmış ve şirketler kurmuştur. Örneğin çevrimiçi özellikte olan X.com adında bir banka kurmuştur.

Elon Musk’ ın büyük ses getiren ve önemli olan girişimi ise 2002'de kurduğu havacılık teknolojisi ve uzay taşımacılığı şirketi SpaceX’dir. Elon Musk bu şirketin CTO’su ve CEO’sudur. SpaceX şirketi roket teknolojisi üzerine kurulmuş bir şirkettir. Fırlatma araçları yapmaktadır. Şu ana kadar Falcon1 ve Falcon2 adında iki fırlatma aracı bulunmaktadır. Bunlara ek olarak Dragon adında uzay araçları vardır. Falcon1 aracı özel bir şirket tarafından dünya yörüngesine uydu yerleştirmiş olan ilk uzay aracıdır. NASA ise uluslararası Uzay İstasyonuna kargo iletmek için SpaceX şirketini seçmiştir. 


Elon Musk’ın amacı gelecek yıllarda uzaya astronot göndermektir. Her zaman uzaya ilgili olan Musk uzayın insanlığın bilincini genişletmek amacı için önemli bir adım olacağını düşünmektedir. Daha sonra elektrikli araç üreten bir şirket olan Teslaya 2004 yılında katıldı. 2008 de ise bu şirketin CEO’su oldu. Elektrikli araçlara ilgisi Musk’ı bu alana itmiştir ve bu alanda da büyük başarılar elde etmektedir. Tesla şirketinin ilk arabası Tesla Roadster’dir. Ve bu araç yaklaşık olarak 2500 adet satmıştır. Onun amacı ilk çıkardığı araç ile büyük bir kar elde edip daha sonra karı ile uygun fiyatlı araçlar yapmaktı.

Elon Musk yapay zekâ, uzay ve teknoloji alanlarında büyük adımlar atmıştır. 2015 yılında yapay zekâ araştırmaları yapan OpenAI adında bir şirket kurmuştur. Bu şirketler dışında bir de SolarCity adında güneş enerji sistemi şirketini kurmuştur. Bu şirketin en büyük hissedarlığını ve yönetim kurulu başkanlığını yapmaktadır. Bu şirket Birleşik Devletlere güneş enerji sistemini sağlayan en büyük şirket olarak bilinmektedir. Elon Musk’ın güneş enerji şirketine büyük yatırımlar yapmasının sebebi dünyanın en büyük sorunlarından biri olan küresel ısınma ile savaşmaktır.

Yaptığı Hayır İşleri

Elon Musk, Musk Foundation adlı vakfın başkanıdır. Bu vakıf çocukların sağlığı, bilim eğitimi ve temiz enerji alanında hayır işleri üzerine kuruludur. Bu vakıf dışında Planetary Society, Space Foundation ve National Academies Aeronautics and Space Engineering kurumlarının da yönetim kurulu üyesidir.2010 senesinde kendi kurduğu vakıf aracılığı ile afet bölgeleri için ihtiyaçları karşılamak adına milyon dolar değerinde bir program başlatmıştır. Aynı zamanda Birleşik Devletler Politik Hareket Komitesi için de destekte bulunmaktadır. 2012 yılında verme yemini adlı programa katıldı ve bu program doğrultusunda varlığının büyük kısmını hayır işleri için kullanacağını söyledi.