ÜCRETSİZ FİRMA KAYDI | GİRİŞ YAP
Bira Mayasının Meydana Gelme Süreci

Bira Mayasının Meydana Gelme Süreci

 

Bildiğiniz üzere bira  mayası doğada çok yaygın olarak bulunan bir mikroorganizmadır. Esas olarak toprakta, tatlı ve sulu meyvelerde bulunurlar. Maya yağmurla, düşen yapraklarla, üzerinde bulunduğu bitkinin meyvesiyle toprağa girer ve kışı 0-10 cm derinlikte toprağın üst tabakasında geçirir. Sizler eğer yabani maya çoğaltmak veya üretmek isterseniz  yerden 10 cm kalınlığındaki bir katmanda maya kültürleri toplamanız gerekir.

 

Bira Mayasının Yapısı

 

Merak ettiğiniz konulardan belkide ilki mayaların yapısı olabilir. Mayalar tek hücrelidir ve genellikle oval, yuvarlak, silindirik veya limon şeklindedir. Hücre şekli, türler arasında, hatta tek tek hücreler arasında  büyüme ve saklama koşullarına göre büyük farklılıklar gösterir. Örneğin, sürekli fermantasyonda veya azot bakımından zengin ortamda kullanılan maya, daha uzun hücreler oluşturma eğilimindedir. Mayaların genç hücreleri  yaşlı hücrelerden farklı bir şekle sahip olabilir. Tıpkı bebeklik ve yaşlılık sürecinde oluşan şekil döngüsünü mayaların döngüsüne benzetebiliriz.

 

Bira Mayasının Çoğalması

 

Maya çimlenme yoluyla çoğalır. Şişme, maya hücresinin bir tarafında, daha yaygın olarak kenarda meydana gelir. Bu çıkıntı yavaş yavaş büyür ve tomurcuk halini alır. Bu arada, ana hücre ile filiz veya yavru hücre arasında bir kanal kalır. Ortaya çıkan yavru hücre, ana hücrenin boyutuna ulaştığında kanal kapanır. Genç maya hücreleri tamamen hücre duvarlarıyla çevrilidir ve yeni hücreler haline gelir. Bu yavru hücre de çoğalmaya başlar.

 

 

 

Bira Mayası Nasıl Kullanılır?

 

Türk mutfağında yaygın olarak kullanılan malzemelerden biridir. Bira mayası ağırlıklı olarak unlu mamullerin üretiminde kullanıldığını ve hamur benzeri gıdaları mayalamak için kullanılan bir madde olduğunu belirtmek isteriz. Ayrıca bazı bira mayası, kefir kültürlerinin bir bileşenidir hatta  peynir altı suyunda hayvan yemi  ve  peynir yapımında yan ürün olarak kullanılabileceğini  söyleyebiliriz.

 

Bira Mayası Nasıl Yapılır?

 

Bira mayası büyümesi, fermantasyon sürecinde doğru sıcaklık yaratılarak hızlandırılabilir.Bira mayasının en etkili standartlaştırılmış kullanımı için yerleşik tek bir yöntem yoktur. Bira mayası tozu genellikle su veya diğer içeceklerle karıştırılır. Kimimiz  maya acı olduğu için sevmeyiz, Bu nedenle genellikle smoothie veya meyve suları ile karıştırırmamız gerekir.  Bira mayası, köpek ödül mamalarında yaygın olarak kullanılan bir bileşen olduğunu ifade etmekte yarar vardır. Ayrıca emziren annelerde süt üretimini desteklemek için çeşitli tariflerde kullanıldığını da  siz değerli okuyucularımızın  bilmesi faydalı olacaktır.

 

Bira Mayası Helal Midir?

 

Bira mayası özü genellikle unlu mamullerde ve atıştırmalık yiyeceklerde kullanılır. Fırıncı mayası olarak da bilinen bira mayası helal kabul edilir. Çoğu Müslüman tüketici, biranın bir yan ürünü olduğunu düşünerek, bira mayası ekstraktından yapılan gıdalardan kaçınırız. Ancak tüketilen ürün helal sertifikalı ise bu, bira fabrikasının ekşi maya ürününün ekmek mayası olarak kullanıldığı ve sorunsuz bir şekilde tüketebileceğiniz anlamına gelir.